Kunder

Restaurang Artilleriet

En söderkrog på Östermalm

Den som väljer Armémuseums östra entré hittar krögarparet Mattias och Carina Degen Örns skapelse Restaurang Artilleriet. En familjeägd oas på Östermalm med den rebelliska cocktailbaren Stjärtelleriet som drivs av parets respektive söner.

När vi möts upp vid den stora borggården mitt i innerstaden blir det tydligt att Mattias och Carina är veteraner i sina roller och drivit krog i museimiljöer förut. Efter att paret träffades på Mattias restaurang Atrium på Nationalmuseum ville de skapa något eget. Det blev först restaurang i Värtan före inspirationen kom till det som idag är Artilleriet, med nya tillskottet Stjärtelleriet.

- Vi firade Carinas födelsedag på Rosettas på södermalm när hon sade ‘Varför inte göra något sånt här på Östermalm?’ Sedan skapade vi restaurang och cocktailbar, det var huvudsakligen hennes förtjänst.” säger Mattias medan Carina skrattar instämmande.

- Vi ville skapa en plats som känns som en Stureplansrestaurang men ändå avslappnad. Alla är välkomna här. Det ska vara en söderkrog på Östermalm.” fortsätter Mattias.

Idag lockar restaurangen en blandad publik under olika tider på dygnet och erbjuder lunch på vardagar, brunch på helgerna och à la carte på kvällarna, samt extra evenemang som jazzkvällar på tisdagar. Maten är klassisk svensk med tydliga influenser från hela världen.

Cocktailbaren Stjärtelleriet - familjens rebelliska lillebror

En viktig faktor som bidragit till Artilleriets framgång är dess unika cocktailbar, Stjärtelleriet, som 2023 vann utmärkelsen "Sveriges Bästa Cocktailmeny" vid Bartenders' Choice Awards. Mattias son, Hugo Örn, och hans plastbror Fredrik Degen ansvarar för drinkskapandet i baren. Med okonventionella drinkar och lekfull design har de snabbt gjort sig ett namn i branschen.

Hugo arbetade tidigare som servitör på Artilleriet och var även en kortare tid i musikbranschen, där han inte trivdes. När förra barchefen slutade bad Mattias Hugo ta över, vilket var perfekt timing. Han hoppade in på en kurs för att lära sig mer om bartenderyrket, men erkänner att det har krävts mycket självlärdhet och experiment för att nå dit de är idag, med de bästa kockarna i världen som huvudinspiration.

- Jag har även arbetat som kock, så jag använder den kunskapen och utgår från smakerna när jag skapar drinkar. Smak är smak, och jag tycker inte att man behöver separera hur man gör drinkar från hur man skapar en maträtt. En drink kan vara en soppa, men i förpackningen blir det en drink, säger Hugo.

I drinkarnas ingredienser finns därför flera inslag av mat, som exempelvis fisk, skaldjur och svamp. Men det är inte bara sättet att utforma drinkar som gör att baren sticker ut, det är även det okonventionella i formspråk och unika ton som sattes redan från start.

- Vi har försökt att ta bort det pretentiösa som finns inom barkulturen och få alla att känna sig välkomna och inte dumförklara gäster. När jag fick rollen gick jag runt på de bästa barerna i stan för att göra research och det kändes som att vart man än gick så blev man talad ner till och dumförklarad för att man inte förstod vad framboise var på franska. Det tyckte jag inte var kul. Det ska vara roligt att dricka drinkar, säger Hugo.

Barens logotyp är en klotterversion av artilleriets logotyp som skapats för att göra Stjärtelleriet till en revolt mot det fina och "östermalmska".

- Det är kul med stora kontraster inom samma byggnad, och att få in något mer lättsamt och bråkigt. Det är lite som ett punkuppträdande i en operalokal, fortsätter Hugo.

Utmaningar som föder nytänkande lösningar

Mattias beskriver hur det brukar ta tusen dagar att få en restaurang att fungera, och familjen har stött på både med- och motgångar. Restaurangen är gömd på en innergård, vilket gjorde att den snabbt behövde göras till en destination. Att jobba intensivt med instagram och att spela på mystiken kring den undangömda platsen, tillsammans med hundvänligheten, blev från början en stark taktik för att locka gäster.

- Vi gjorde det till en grej att vi är hemliga här bakom, och att vi är en hundvänlig restaurang. Vi var bland de första som introducerade det, och vi skapade även unika hundmenyer och evenemang, berättar Carina.

Precis som för alla andra blev pandemin en stor utmaning även för Artilleriet, när den svepte över samhället och satte krogbranschen på prov. Vi dök djupare ner i vad nycklarna är för att bibehålla ett relevant koncept och överleva svåra tider. Både Mattias, Carina och Hugo betonar vikten av att våga ifrågasätta, tänka nytt och vara lyhörd gentemot människorna runt omkring sig och branschen som helhet.

- Man kan inte stanna i det man alltid har gjort. Man måste hela tiden vara påhittig och ifrågasätta tillvägagångssätten. Folk vill så himla gärna göra det man alltid har gjort, säger Hugo.

- Pandemin var tuff, men också rolig samtidigt och tvingade oss att vara kreativa. Vi provade många saker. Vi introducerade brunchen som blev en stor hit på helgerna, jazzkvällar eftersom folk desperat ville komma ut och höra livemusik, och levererade även matpåsar till gästerna så att de kunde laga mat samtidigt via video. Många av idéerna som vi fick under den tiden har vi behållit för att de var så uppskattade, fortsätter Mattias.

En stor utmaning med att driva restaurang utrycker Mattias handlar just om ekonomin. Restaurangen har cirka 25 anställda, inklusive extrapersonal, där det gäller att hålla ett stadigt kassaflöde och få in pengar i tid.

- Det är tufft, som ett ständigt orosmoment. Man har alltid en klump i magen. Det är framförallt mycket upp och ner, det är det som är problemet. Men belöningen är de dagar när det är fullt överallt. En fredagskväll när det fullsatt i baren och knökfullt överallt. Det är fantastiskt, säger Mattias.

Artilleriet bytte till Paytrim som kortinlösen för cirka ett år sedan, vilket enligt Mattias har hjälpt dem både ekonomiskt och operationellt.

"Våra kostnader sänktes avsevärt och vi får numera alltid pengarna samma tid dagen efter. Det innebär en stor trygghet att det bara fungerar, precis som det ska vara. Tidigare var det mycket strul. Nu kan vi äntligen fokusera ostört på huvudverksamheten, det är väldigt skönt."
Mattias Örn -
Delägare
Gemensam passion: Familjens restaurangdröm

Att driva restaurang som en familj är något speciellt. När du sitter ner med Mattias, Carina och Hugo får du en inblick i deras innersta krets. Där delar de inte bara en passion för restaurangen utan också en känsla av familjär värme, lekfullhet och ömsesidig respekt. För dem är restauranglivet inte bara ett yrke utan en gemensam resa där de byggt upp en stark relation som de kan lita på när de möter utmaningar i sin verksamhet.

I dag har familjen olika roller som naturligt kompletterar varandra. Carina är som en spindel i nätet och tar hand om försäljningen, medan Mattias är ansvarig för matsalen och agerar som en vaktmästare och ekonomichef, samtidigt som Hugo och Fredrik driver cocktailbaren och tar hand om dryckesdelen. Vid deras sida har de även Andreas Tillborg som delägare, köksmästare och kreativ ledare för köket. Trots deras olika roller har de en gemensam vision - att bli det mest populära stället på Östermalm.

-Vi är på god väg. Vi har nästan flest gäster av alla här. Kanske inte lika många som på Stureplan, men vi har extremt mycket folk som kommer hit för luncher och middagar. Det känns som att vi kommit en bra bit på vägen," säger Mattias med en stolt glimt i ögat.

Börja din resa med Paytrim idag
Boka besök