Kunder

Pizzeria Savoj

Från krog på öde Arlanda till pizzalabb

Det är bröderna Jonathan och Andreas Azizsson som står bakom den omtyckta pizzerian Savoj i hjärtat av Stockholm som slog upp portarna 2021. Med passion (läs: perfektion) för autentiska Napolitanska pizzor, smakfokuserande temakvällar och egen tolkning av den klassiska Jönköpingsinspirerade kebabpizzan har deras restaurang snabbt blivit en lokal favorit.

Det är en tisdagskväll i mars när vi tar oss till Savoj på Södermalm, en av brödernas två restauranger i Stockholm. Redan vid entrén möts vi av härlig atmosfär och en lockande doft från de nybakta pizzorna som just kommit ur ugnen. Jonathan välkomnar oss direkt vid dörren med ett leende, följt av den övriga personalen som snabbt ansluter med glada hälsningar. Den stilfulla inredningen bjuder på unik konst, frodiga växter och en imponerande vägg av högtalare. Känslan blir genast att detta är något mer än en vanlig pizzeria.

- Förutom pizzorna har vi lite smårätter, snacks och dryck. Vi pratar mycket om det tredje rummet: Du har jobbet, hemmet och sedan Savoj som ett tredje rum att gå till. Ett levande vardagsrum.

Även om grundfokus är pizzan ska du fortfarande kunna komma hit, ta något att dricka och tjata lite där alla är sköna. Som en fritidsgård för vuxna, beskriver Jonathan.

Andreas ägde tidigare en restaurang på Arlanda som även Jonathan var med och drev. Men när pandemin slog till och flygplatsen stod tom tvingades de stänga och omvärdera situationen. De började då experimentera med att göra Napolitansk pizza hemma i köket, vilket visade sig träffa helt rätt.

- Vi hade ett instagramkonto som blev jäkligt poppis, där folk ville komma hem till oss och käka pizzorna vi laborerat fram. Sedan fick vi lokalen på Roslagsgatan och tog då steget att öppna där, säger Jonathan.  

Pappans kebabsås orsakade kaos

Det populäraste tillskottet på Savojs meny visar sig vara den unika kebabpizzan som serveras varje söndag. Vad är det då som gör den här pizzan så speciell? Det är helt enkelt en i familjen hemlig ingrediens - kebabsåsen.

Brödernas pappa ägde tidigare den omtalade pizzerian Alcamo i Jönköping. Där skapade han nämligen receptet till såsen till den kebabpizza som 2018 fick utmärkelsen “Sveriges bästa Kebabpizza” av Youtubeprogrammet “Uppdrag mat”, med Mauri “Mustiga Mauri” Hermundsson.  

-Vi hade rätt tröga första månader efter öppning, men det skulle visa sig ändras över en natt. När vi nyårsdagen (även kallad pizzans dag) 2022 gick ut med att upphovsmakaren av kebabsåsen från Alcamo, alltså vår pappa, kommer göra sås och kebabpizzor kommande söndagar hos oss blev det fullständigt kaos, berättar Jonathan.

Han fortsätter förklara hur många Stockholmare som tidigare bott i Småland eller Göteborg känt en stor frustration över utbudet av kebabsås och kebab i Stockholm. Därför blev konceptet genast en snackis.

- Vi försökte be pappa om ett såsrecept, men han ville inte ge ut det. Så han fick komma hit typ sex på morgonen varje söndag i kanske tre eller fyra månader, innan det blev för mycket då vi behövde extremt mycket sås för att mätta behovet. Då fick han ge sig, så nu har vi receptet, fortsätter Jonathan och småskrattar.

“Att vi mår bra och har kul smittar, alla ska trivas här”

Av bröderna är det storebror Andreas som har det starkaste intresset för mat, medan Jonathan är mer nyfiken och uppfinningsrik av naturen. Han älskar att experimentera och trivs i restaurangmiljön där han får möjlighet att träffa nya människor. Att driva restaurang tillsammans med sin bror ser han enbart som positivt:

"Det är roligt. Det blir inga djupa konflikter som det kan bli om man startar ihop med någon annan, att man exempelvis vill åt olika håll. Detta är ju min brorsa. Så man kan bråka, men sen efter fem minuter är det lugnt. Vi litar också mycket på vad den andra gör, så vi har båda ganska mycket frihet", beskriver Jonathan.

Eftersom restaurangen för närvarande har många gäster och en stadig skara stamkunder, valde vi att fråga Jonathan mer om nycklarna bakom att skapa den atmosfär och modell som attraherar återkommande gäster.

“Viktigast har alltid varit att alla ska trivas och känna sig välkomna. Också att alla som kommer och börjar jobba här är på samma personlighetsplan, så att alla har kul på jobbet. Det syns direkt om de som jobbar mår bra och har kul, då smittar det av sig. Det ska vara en rolig miljö att vara i", säger han.

Det går inte obemärkt förbi att service är viktigt, även när Jonathan talar om sin upplevelse med Paytrim som kortinlösare.

"Framförallt är det otroligt bra service, sedan känns det tryggt att det alltid funkar. Innan vi bytte till Paytrim kunde betalningar strula varannan månad, vilket blir problematiskt. Jag uppskattar också portalen, den är tydlig och enkel."
Jonathan Azizsson –
Grundare & delägare

Perfektion i japansk degsteknik

Perfektion av degen har sedan dag ett varit i fokus för bröderna som gillar att laborera i köket. Från början använde Savoj en hypernapoletansk teknik för sin deg där man använder mycket vatten för att uppnå en extra mjuk konsistens. Sedan kom de över en ny teknik från Japan som fått stor popularitet internationellt och sedan förra höstens används på Savoj. Därmed är Savoj den enda pizzerian i Stockholm som skapar sin deg utifrån denna innovativa teknik.

- I degblandaren snurrar man degen superhårt istället för sakta som man gör normalt. Efter snabbsnurrandet lägger man is i degen så den inte ska överhettas och börja jäsa. Lyckas man perfekt med den här tekniken blir det sjukt gott, beskriver Jonathan.  

Klädkollektion på menyn

När vi utforskar visionen och framtidsplanerna för Savoj är det inte att öppna ännu en restaurang i Stockholm som står på agendan. Istället handlar det om att förbättra och diversifiera menyn och att introducera ännu en innovation: En egen klädkollektion.

- VI håller på att utveckla menyn och lägger till fler roliga grejer, exempelvis en japansk äggmacka med majonäs och annat gott. Sen planerar vi att börja sälja kläder i höst. Vi har 10 plagg som kommer i sommar. Det är inget merch, utan bara fin kvalitet på kläderna. Det kommer bli kul, säger Jonathan.

Börja din resa med Paytrim idag
Boka besök